Vaterpolo reprezentacija Hrvatske (©Reuters)
Vaterpolo reprezentacija Hrvatske (©Reuters)

Počelo čerupanje Rusije: FINA dala zeleno svetlo - Harkov će igrati za Hrvatsku

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 19:01

Otišla je prva zvezda, pokrenuta je lavina

Ni više stanovnika, ni manje uspeha u timskim sportovima na borilištima. A, rat u Ukrajini dodatno bi mogao da udalji Rusiju od medalja na velikim takmičenjima, jer joj se sva vrata zatvaraju. Čak i kada joj bude dozvoljeno da se ponovo nađe na sportskim borilištima nepoznanica je ko će je predstavljati... U vaterpolu doslovno može da zaboravi na medalje u idućoj deceniji, jer je ostala bez najboljeg igrača.

Više ne postoje prepreke da Konstantin Harkov zaigra za Hrvatsku, od danas je i službeno reprezentativac jedne od najvećih vaterpolo reprezentacija. Prva zvezda ruske reprezentacije, strašni levoruki šuter Konstantin Harkov dobio je novo sportsko državljanstvo. Rus će na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, te Evropskom prvenstvu u Splitu nositi hrvatsku kapicu.

Izabrane vesti

Dobio je Ivica Tucak ogromno pojačanje, pravog kapitalca. Ruski bombarder koji spada među najubitačnije levoruke igrače i najbolje strelce današnjice prvi je u nizu vaterpolista što se “odriču” Rusije. Uskoro će njegovim stopama krenuti Ivan Nagaev, koji je ušao u proceduru za dobijanje nemačkog državljanstva po ubrzanom postupku, a na promenu reprezentacije mogli bi da se odluče i Danil Merkulov i Dmitri Holod. Teški dani za Rusiju...

Odluka nije doneta naprasno, preko noći. Za Konstantina Harkova bilo je poznato da je samo pitanje trenutka kada će postati Barakuda i pridružiti se timu Ivice Tucka, ali bi rat u Ukrajini mogao da označi početak kraja talentovane ruske generacije. Raspad je uveliko u toku, lavina je pokrenuta.

Kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju možda su bile i poslednja šansa Rusije da sačuva vaterpolo bisere na jednom mestu. U biti ili ne biti utakmici Rusija je doživela poraz od Hrvatske, ostala je bez vize za Japan. Ali, zbog lošeg vođenja počela je da ostaje bez igrača koje će svetske sile rado primiti pod svoje skute. 

Vanserijskog igrača dobila je Hrvastka. Levoruki prvotimac splitskog Jadrana - pre toga igrao dve godine u zagrebačkoj Mladosti - postaće treći naturalizovani vaterpolista u Hrvatskoj, pre njega su ruski vaterpolista Andrej Bjelofastov, te španski as Ćavi Garsija posegnuli za promenom sportskog državljanstva i obukli kockastu kapicu. Da li bi do toga došlo da nije bilo onog poraza u Roterdamu - ko zna. 

“Dugo sam razmišljao o promeni reprezentacije, poraz u Roterdamu bio je samo početak. Opet smo ostali bez Olimpijskih igara, četvrti put u nizu. Stoga sam se odlučio na promenu sportskog državljanstva, jer sam hteo da se borim za medalje na velikim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre. Hrvatska je jedna od najboljih reprezentacija, uvek se plasira među četiri najbolje na svim velikim takmičenjima”, rekao je svojevremeno Harkov za ruski Sport Ekspres

Menjanje reprezentacija kao da su u pitanju klubovi i da nije reč o igranju za domovinu uzelo je maha. Sve je učestalija pojava, jer propisi su takvi da je dovoljno da samo godinu dana ne igrate vaterpolo za matičnu zemlju i FINA će dati zeleno svetlo za promenu nacionalnog tima. 

“Rodoljublje je važno. Rođen sam u Rusiji i živeo sam dugo tu, ali moji sportski interesi moraju da se uzmu u obzir. Imam sportski san. Ne mogu reći da ne volim Rusiju, ali ako želim da napredujem u karijeri, moram da promenim državljanstvo”, poručio je Harkov

Čerupanje Rusije je počelo, kraj nije ni blizu. Konstantin Harkov - Hrvatska. Ivan Nagaev - Nemačka. A, gde će Danil Merkulov i Dimitri Holod pokazaće se, verovatno, vrlo brzo.

Promena reprezentacije očigledno je postalo kao menjanje čarapa.


tagovi

Konstantin Harkovvaterpolo reprezentacija HrvatskeFINA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara